Zaproszenie do składania ofert najmu lokalu użytkowego w oddziale „Pałac Krzysztofory” w Krakowie,
Muzeum Historyczne Miasta Krakowa zaprasza Państwa do składania ofert najmu powierzchni użytkowej w oddziale „Pałac Krzysztofory”, mieszczącym się w nowo wyremontowanym skrzydle Pałacu Krzysztofory, jednym z najpiękniejszych i najbardziej okazałych pałaców miejskich w Krakowie, Rynek Główny 35.
Opis oferty najmu lokalu:
- Oferta obejmuje najem lokalu o powierzchni użytkowej 44,12 m2, zlokalizowanego w pasażu Pałacu Krzysztofory, z wejściem od strony Rynku Głównego oraz ulicy Szczepańskiej.
- Lokal przeznaczony jest na prowadzenie bistra/kawiarni. Formuła działalności bistra/kawiarni winna korespondować z tematyką wystawy stałej „Kraków od początku do końca” poświęconej dziejom i dziedzictwu kulturowemu Krakowa poprzez oferowanie produktów tradycyjnych – krakowskich przysmaków słonych i słodkich. Bistro winno być „przystankiem smaków” na trasie wystawy. W ofercie bistra nie powinno zabraknąć:
- przekąsek np. cwibak, bośniak, placki szewskie, obwarzanki, maczanka krakowska, awanturka (pikantna pasta z białego sera, sardynek i cebuli),
- kanapek na bazie tradycyjnego pieczywa typu bułka solodrąg, bułka sztangielka, weka czy chleb prądnicki,
- wędlin tradycyjnych, np. kiełbasa lisiecka, kiełbasa krakowska, leberka (leberwurst), pasztety,
- serów regionalnych, np. gomółka,
- konfitur owocowych, np. z róży, poziomek, wiśni, jagód, porzeczek, śliwek, gruszek,
- kiszonek, np. z buraki, jabłka, gruszki, rzepa, czosek, głąbik krakowski,
- wyrobów cukierniczych, np. makagiki, małdrzyki krakowskie, miodzik turecki, makaroniki, strudel, piszinger, ciasteczka grylażowe,
- zapachów i smaków z dodatkiem goździków, cynamonu, kolendry, anyżu, imbiru, szafranu, gałki muszkatołowej, orzechów, miodu.
- Utrzymanie w asortymencie produktów regionalnych będzie warunkiem koniecznym do podjęcia współpracy oraz jej kontynuacji po podpisaniu umowy. Niedotrzymanie tego warunku będzie skutkować rozwiązaniem umowy najmu.
- Oferta bistra powinna uwzględniać spożycie produktów w formie przekąsek na miejscu, jak i na wynos oraz sprzedaż wybranych produktów regionalnych w opakowaniach zamkniętych (np. kiszonki, słodycze, konfitury).
- W lokalu istnieje możliwość sprzedaży, do degustacji na miejscu, regionalnych produktów alkoholowych typu piwo, wino, likiery i nalewki owocowe, z lokalnych wytwórni rzemieślniczych.
- W lokalu nie ma możliwości przygotowania produktów na miejscu. Lokal nie posiada zaplecza magazynowego, dodatkowego pomieszczenia na przygotowanie produktów oraz odrębnego pomieszczenia socjalno-sanitarnego.
- W związku z przyłączeniem się Muzeum Historycznego Miasta Krakowa do akcji „Kraków bez plastiku”, niezbędnym jest wyeliminowanie z użytku napojów w plastikowych butelkach, plastikowych talerzy, sztućców, kubków i słomek, plastikowych opakowań na żywność itp.
- Lokal zostanie przekazany najemcy w stanie gotowym do rozpoczęcia działalności wraz z wyposażeniem:
- zabudowa lady barowej,
- dwie gabloty chłodnicze,
- gablota chłodnicza na napoje,
- chłodziarko-zamrażarka i chłodziarka podblatowa,
- dwa zlewozmywaki,
- mikrofalówka,
- ekspres do kawy,
- kostkarka,
- separator tłuszczu,
- 5 stolików barowych, 3 krzesła barowe, siedziska.
- Po stronie najemcy będzie pozyskanie wszelkich prawem wymaganych zezwoleń na prowadzenie działalności gastronomicznej.
- Działalność w lokalu może być prowadzona całą dobę, jednak nie krócej niż w godzinach udostępnienia wystawy dla osób zwiedzających.
- Koszty najmu:
- miesięczny czynsz najmu powierzchni,
- miesięczny czynsz najmu wyposażenia,
- zużycie wody i odprowadzenie nieczystości,
- energia elektryczna,
- ogrzewanie c.o,
- wywóz odpadów komunalnych.
- Miesięczny czynsz najmu wyposażenia znajdującego się w lokalu wynosi 1 540 zł netto.
- Minimalna stawka czynszu za 1m2 powierzchni wynosi 80 zł netto. Oferty składane poniżej tej kwoty nie będą rozpatrywane.
- Czas trwania umowy – umowa na czas oznaczony trzech lat od dnia przekazania lokalu.
- Data przekazania lokalu – do dnia 01.06.2021 r.
- Data rozpoczęcia działalności od dnia 24.07.2021 r.
- Warunkiem złożenia oferty jest prowadzenie działalności gastronomicznej nieprzerwalnie przez okres ostatnich 5 lat. Z uwagi na regionalny charakter bistra/kawiarni zapraszamy do składania ofert najmu szczególnie podmioty działające na terenie Krakowa lub powiatu krakowskiego, o rozpoznawalnej na rynku regionalnym marce.
Oferty najmu lokalu prosimy składać osobiście lub przesłać w formie pisemnej na adres Muzeum Historycznego Miasta Krakowa, 31-156, ul. Pawia 5 (wejście nr V, II piętro) w terminie do dnia 02.04.2021 r. (data wpływu), oferty złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
Prosimy o składanie ofert w kopercie z dopiskiem „Oferta bistro oddział Pałac Krzysztofory”
Oferty powinny zawierać:
- Dane oferenta – pełna nazwa, adres siedziby, NIP/Regon, dane kontaktowe.
- Potwierdzenie prowadzenia działalności gastronomicznej przez okres minimum 5 lat (np. wypis z KRS, CEIDG)
- Krótki opis prowadzonej przez oferenta działalności.
- Koncepcję prowadzenia działalności w lokalu w tym zestawienie proponowanych finalnych produktów do podania oraz produktów do sprzedaży (w opakowaniach zamkniętych). Muzeum zastrzega sobie prawo wyboru z przedstawionej listy minimum 10–20 produktów, których oferowanie i utrzymanie w asortymencie będzie obowiązkowe.
- Deklarowaną wysokość miesięcznego czynszu najmu netto, z podaniem stawki czynszu za 1 m2 powierzchni (netto, w PLN).
Serdecznie zapraszamy do osobistego obejrzenia powierzchni przeznaczonej do wynajęcia.
W celu umówienia spotkania prosimy o kontakt telefoniczny z Działem Sprzedaży i Pozyskiwania Funduszy, tel. (12) 6192316, 509924055 lub email: fundusze@muzeumkrakowa.pl