Bilety onlineDeklaracja dostepnościEN
Zgodnie z zaleceniami rządowymi informujemy, że od dnia 20 marca 2021 r. wszystkie oddziały Muzeum Krakowa są zamknięte. Nie ustajemy jednak opowiadać Państwu o Krakowie, zapraszamy na naszą stronę internetową oraz media społecznościowe. Mamy nadzieję, że już wkrótce zobaczymy się znowu w naszych oddziałach.
Strona korzysta z ciasteczek!

Zaproszenie do składania ofert najmu lokalu użytkowego w oddziale „Pałac Krzysztofory” w Krakowie,

Muzeum Historyczne Miasta Krakowa zaprasza Państwa do składania ofert najmu powierzchni użytkowej w oddziale „Pałac Krzysztofory”, mieszczącym się w nowo wyremontowanym skrzydle Pałacu Krzysztofory, jednym z najpiękniejszych i najbardziej okazałych pałaców miejskich w Krakowie, Rynek Główny 35.

Opis oferty najmu lokalu:

  1. Oferta obejmuje najem lokalu o powierzchni użytkowej 44,12 m2, zlokalizowanego w pasażu Pałacu Krzysztofory, z wejściem od strony Rynku Głównego oraz ulicy Szczepańskiej.
  2. Lokal przeznaczony jest na prowadzenie bistra/kawiarni. Formuła działalności bistra/kawiarni winna korespondować z tematyką wystawy stałej „Kraków od początku do końca”  poświęconej dziejom i dziedzictwu kulturowemu Krakowa poprzez oferowanie produktów tradycyjnych – krakowskich przysmaków słonych i słodkich. Bistro winno być „przystankiem smaków” na trasie wystawy. W ofercie bistra nie powinno zabraknąć:
    • przekąsek np. cwibak, bośniak, placki szewskie, obwarzanki, maczanka krakowska, awanturka (pikantna pasta z białego sera, sardynek i cebuli),
    • kanapek na bazie tradycyjnego pieczywa typu bułka solodrąg, bułka sztangielka, weka czy chleb prądnicki,
    • wędlin tradycyjnych, np. kiełbasa lisiecka, kiełbasa krakowska, leberka (leberwurst), pasztety,
    • serów regionalnych, np. gomółka,
    • konfitur owocowych, np. z róży, poziomek, wiśni, jagód, porzeczek, śliwek, gruszek,
    • kiszonek, np. z buraki, jabłka, gruszki, rzepa, czosek, głąbik krakowski,
    • wyrobów cukierniczych, np. makagiki, małdrzyki krakowskie, miodzik turecki, makaroniki, strudel, piszinger, ciasteczka grylażowe,
    • zapachów i smaków z dodatkiem goździków, cynamonu, kolendry, anyżu, imbiru, szafranu, gałki muszkatołowej, orzechów, miodu.
    • Utrzymanie w asortymencie produktów regionalnych będzie warunkiem koniecznym do podjęcia współpracy oraz jej kontynuacji po podpisaniu umowy. Niedotrzymanie tego warunku będzie skutkować rozwiązaniem umowy najmu.
  3. Oferta bistra powinna uwzględniać spożycie produktów w formie przekąsek na miejscu, jak i na wynos oraz sprzedaż wybranych produktów regionalnych w opakowaniach zamkniętych (np. kiszonki, słodycze, konfitury).
  4. W lokalu istnieje możliwość sprzedaży, do degustacji na miejscu, regionalnych produktów alkoholowych typu piwo, wino, likiery i nalewki owocowe, z lokalnych wytwórni rzemieślniczych.
  5. W lokalu nie ma możliwości przygotowania produktów na miejscu. Lokal nie posiada zaplecza magazynowego, dodatkowego pomieszczenia na przygotowanie produktów oraz odrębnego pomieszczenia socjalno-sanitarnego.
  6. W związku z przyłączeniem się Muzeum Historycznego Miasta Krakowa do akcji „Kraków bez plastiku”, niezbędnym jest wyeliminowanie z użytku napojów w plastikowych butelkach, plastikowych talerzy, sztućców, kubków i słomek, plastikowych opakowań na żywność itp.
  7. Lokal zostanie przekazany najemcy w stanie gotowym do rozpoczęcia działalności wraz z wyposażeniem:
    • zabudowa lady barowej,
    • dwie gabloty chłodnicze,
    • gablota chłodnicza na napoje,
    • chłodziarko-zamrażarka i chłodziarka podblatowa,
    • dwa zlewozmywaki,
    • mikrofalówka,
    • ekspres do kawy,
    • kostkarka,
    • separator tłuszczu,
    • 5 stolików barowych, 3 krzesła barowe, siedziska.
    • Po stronie najemcy będzie pozyskanie wszelkich prawem wymaganych zezwoleń na prowadzenie działalności gastronomicznej.
  8. Działalność w lokalu może być prowadzona całą dobę, jednak nie krócej niż w godzinach udostępnienia wystawy dla osób zwiedzających.
  9. Koszty najmu:
    • miesięczny czynsz najmu powierzchni,
    • miesięczny czynsz najmu wyposażenia,
    • zużycie wody i odprowadzenie nieczystości,
    • energia elektryczna,
    • ogrzewanie c.o,
    • wywóz odpadów komunalnych.
  10. Miesięczny czynsz najmu wyposażenia znajdującego się w lokalu wynosi 1 540 zł netto.
  11. Minimalna stawka czynszu za 1m2  powierzchni wynosi 80 zł netto. Oferty składane poniżej tej kwoty nie będą rozpatrywane.
  12. Czas trwania umowy – umowa na czas oznaczony trzech lat od dnia przekazania lokalu.
  13. Data przekazania lokalu – do dnia 01.06.2021 r.
  14. Data rozpoczęcia działalności od dnia 24.07.2021 r.
  15. Warunkiem złożenia oferty jest prowadzenie działalności gastronomicznej nieprzerwalnie przez okres ostatnich 5 lat. Z uwagi na regionalny charakter bistra/kawiarni zapraszamy do składania ofert najmu szczególnie podmioty działające na terenie Krakowa lub powiatu krakowskiego, o rozpoznawalnej na rynku regionalnym marce.

Oferty najmu lokalu prosimy składać osobiście lub przesłać w formie pisemnej na adres Muzeum Historycznego Miasta Krakowa, 31-156, ul. Pawia 5 (wejście nr V, II piętro)  w terminie do dnia 02.04.2021 r. (data wpływu), oferty złożone po terminie nie będą rozpatrywane.

Prosimy o składanie ofert w kopercie z dopiskiem „Oferta bistro oddział Pałac Krzysztofory”

Oferty powinny zawierać:

  1. Dane oferenta – pełna nazwa, adres siedziby, NIP/Regon, dane kontaktowe.
  2. Potwierdzenie prowadzenia działalności gastronomicznej przez okres minimum 5 lat (np. wypis z KRS, CEIDG)
  3. Krótki opis prowadzonej przez oferenta działalności.
  4. Koncepcję prowadzenia działalności w lokalu w tym zestawienie proponowanych finalnych produktów do podania  oraz produktów do sprzedaży  (w opakowaniach zamkniętych). Muzeum zastrzega sobie prawo wyboru z przedstawionej listy minimum 10–20 produktów, których oferowanie i utrzymanie w asortymencie będzie obowiązkowe.
  5. Deklarowaną wysokość miesięcznego czynszu najmu netto, z podaniem stawki czynszu za 1 m2 powierzchni (netto, w PLN).

 

Serdecznie zapraszamy do osobistego obejrzenia powierzchni przeznaczonej do wynajęcia.

W celu umówienia spotkania prosimy o kontakt telefoniczny z Działem Sprzedaży i Pozyskiwania Funduszy, tel. (12) 6192316, 509924055 lub email: fundusze@muzeumkrakowa.pl

Powiązane oddziały