Bilety onlineDeklaracja dostepnościENDofinansowano ze środków Unii Europejskiej
Szanowni Państwo, w związku z trwającymi przygotowaniami do wystawy obejmującej twórczość artystyczną Włodzimierza Tetmajera, poszukujemy prac malarskich, rysunkowych lub opracowanych w innych technikach jego autorstwa. Więcej informacji w zakładce Wydarzenia >> Aktualności.
Strona korzysta z ciasteczek!

Zaproszenie do składania ofert najmu lokalu użytkowego w oddziale  „Pałac Krzysztofory” w Krakowie

Muzeum Historyczne Miasta Krakowa zaprasza Państwa do składania ofert najmu powierzchni użytkowej w oddziale „Pałac Krzysztofory”, mieszczącym się w nowo wyremontowanym skrzydle Pałacu Krzysztofory, jednym z najpiękniejszych i najbardziej okazałych pałaców miejskich w Krakowie, Rynek Główny 35.

Opis oferty najmu lokalu:

1.        Oferta obejmuje najem lokalu o powierzchni użytkowej 44,12 m2, zlokalizowanego w pasażu Pałacu Krzysztofory, z wejściem od strony Rynku Głównego oraz ulicy Szczepańskiej.
2.        Lokal przeznaczony jest na prowadzenie bistra/kawiarni.
Bistro będzie „przystankiem smaków” na trasie wystawy. Formuła działalności bistra/kawiarni winna korespondować z tematyką wystawy stałej „Kraków od początku do końca”  poświęconej dziejom i dziedzictwu kulturowemu Krakowa poprzez oferowanie produktów tradycyjnych – krakowskich przysmaków słonych i słodkich, np.:
– przekąsek np. cwibak, bośniak, placki szewskie, obwarzanki, maczanka krakowska, awanturka (pikantna pasta z białego sera, sardynek i cebuli),
– kanapek na bazie tradycyjnego pieczywa typu bułka solodrąg, bułka sztangielka, weka czy chleb prądnicki,
– wędlin tradycyjnych, np. kiełbasa lisiecka, kiełbasa krakowska, leberka (leberwurst), pasztety,
– serów regionalnych, np. gomółka,
– konfitur owocowych, np. z róży, poziomek, wiśni, jagód, porzeczek, śliwek, gruszek,
– kiszonek, np. z buraków, jabłka, gruszki, rzepy, czosnku, głąbik krakowski,
– wyrobów cukierniczych, np. makagiki, małdrzyki krakowskie, miodzik turecki, makaroniki, strudel, piszinger, ciasteczka grylażowe,
– zapachów i smaków z dodatkiem goździków, cynamonu, kolendry, anyżu, imbiru, szafranu, gałki muszkatołowej, orzechów, miodu.
Przykładowe produkty, które powinny wzbogacić ofertę bistra ujęte są w Załączniku nr 1 do zaproszenia, przy czym przyszły najemca obowiązany będzie oferować w swojej stałej ofercie sprzedaży co najmniej 20 produktów znajdujących się na liście.
Utrzymanie w asortymencie produktów regionalnych będzie warunkiem koniecznym do podjęcia współpracy oraz jej kontynuacji po podpisaniu umowy. Niedotrzymanie tego warunku będzie skutkować rozwiązaniem umowy najmu.
3.        Oferta bistra powinna uwzględniać spożycie produktów w formie przekąsek na miejscu, jak i na wynos oraz sprzedaż wybranych produktów regionalnych w opakowaniach zamkniętych (np. kiszonki, słodycze, konfitury).
4.        W lokalu istnieje możliwość sprzedaży regionalnych produktów alkoholowych typu piwo, wino, likiery i nalewki owocowe, z lokalnych wytwórni rzemieślniczych.
5.        W lokalu nie ma możliwości przygotowania produktów na miejscu. Lokal nie posiada zaplecza magazynowego oraz dodatkowego pomieszczenia na przygotowanie produktów.
6.        Muzeum nie wyraża zgody na transportowanie przez przyszłego najemcę pokarmów oraz napoi ciągami komunikacyjnymi Pałacu Krzysztofory, z wyłączeniem dostaw do bistra/kawiarni realizowanych w ustalonych godzinach.
7.        W związku z przyłączeniem się Muzeum Historycznego Miasta Krakowa do akcji „Kraków bez plastiku”, niezbędnym jest wyeliminowanie z użytku napojów w plastikowych butelkach, plastikowych talerzy, sztućców, kubków i słomek, plastikowych opakowań na żywność itp..
8.        Lokal zostanie przekazany najemcy w stanie gotowym do rozpoczęcia działalności wraz z wyposażeniem, m.in:
a)       zabudowa lady barowej,
b)       dwie gabloty chłodnicze,
c)       gablota chłodnicza na napoje,
d)       chłodziarka podblatowa,
e)       dwa zlewozmywaki,
f)        kostkarka,
g)       stoliki barowe, krzesła barowe, siedziska.
Po stronie najemcy będzie pozyskanie wszelkich prawem wymaganych zezwoleń na prowadzenie działalności gastronomicznej.
9.        Działalność w lokalu może być prowadzona do godz. 23:00, jednak nie krócej niż w godzinach udostępnienia wystawy dla osób zwiedzających.
10.      Koszty najmu:
a)       miesięczny czynsz najmu powierzchni,
b)        zużycie wody i odprowadzenie nieczystości,
c)       energia elektryczna,
d)       ogrzewanie c.o,
e)       wywóz odpadów komunalnych.
11.       Minimalna stawka czynszu najmu za 1m2  powierzchni wynosi 80 zł netto. Oferty składane poniżej tej kwoty nie będą rozpatrywane.
12.      Czas trwania umowy – opcjonalnie umowa na czas oznaczony do trzech lat od dnia przekazania lokalu lub umowa na czas nieoznaczony z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia.
13.      Planowana data przekazania lokalu – po podpisaniu umowy najmu.
14.      Planowana data rozpoczęcia działalności – po podpisaniu umowy najmu.
15.      Warunkiem złożenia oferty jest prowadzenie działalności gastronomicznej przez okres 3 lat. Z uwagi na regionalny charakter bistra/kawiarni zapraszamy do składania ofert najmu szczególnie podmioty działające na terenie Krakowa lub powiatu krakowskiego, o rozpoznawalnej na rynku regionalnym marce.
Oferty najmu lokalu prosimy składać osobiście lub przesłać w formie pisemnej na adres Muzeum Historycznego Miasta Krakowa, 31-011, ul. Rynek Główny 35 (sekretariat, II piętro)  w terminie do dnia 19.05.2022 r. do godz. 15.00 (data wpływu), oferty złożone po terminie nie będą rozpatrywane.
Prosimy o składanie ofert w kopercie z dopiskiem „Oferta bistro oddział Pałac Krzysztofory”

Oferty powinny zawierać:

1.        Dane oferenta – pełna nazwa, adres siedziby, NIP/Regon, dane kontaktowe.
2.        Potwierdzenie prowadzenia działalności gastronomicznej przez okres minimum 3 lat (np. wypis z KRS, CEIDG)
3.        Krótki opis prowadzonej przez oferenta działalności.
4.        Koncepcję prowadzenia działalności w lokalu w tym zestawienie proponowanych finalnych produktów do podania  oraz produktów do sprzedaży  (w opakowaniach zamkniętych).
5.        Deklarowaną wysokość miesięcznego czynszu najmu netto z podaniem stawki czynszu za 1 m2 powierzchni (netto, w PLN).
6.        Proponowany czas trwania umowy (opcjonalnie czas nieoznaczony lub czas oznaczony do trzech lat).
Serdecznie zapraszamy do osobistego obejrzenia powierzchni przeznaczonej do wynajęcia. W celu umówienia spotkania prosimy o kontakt telefoniczny z Działem Sprzedaży i Pozyskiwania Funduszy, tel. (12) 6192316 lub email: fundusze@muzeumkrakowa.pl