Akademia Kraków jesień 2024
Cykl spacerów tematycznych dla młodzieży od 16 lat i dorosłych „Smakowity Kraków”.
Chcąc przybliżyć smakowity temat krakowskich lokali gastronomicznych, zapraszamy na kolejny cykl spacerów w ramach Akademii Kraków, podczas których powędrujemy śladami smaków.
Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to nie wszystko, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy.
Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta wyrastały jak grzyby po deszczu. Z biegiem lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych – od ekskluzywnych restauracji po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali, zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią, jak i swojskich barów mlecznych.
Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to nie wszystko, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy.
Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta wyrastały jak grzyby po deszczu. Z biegiem lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych – od ekskluzywnych restauracji po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali, zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią, jak i swojskich barów mlecznych.
Informacje organizacyjne
Bilety w cenie 20 zł do nabycia online na stronie https://bilety.mhk.pl lub w kasach muzealnych oddziałów realizujących zajęcia oraz w Centrum Obsługi Zwiedzających.
Informacja: Centrum Obsługi Zwiedzających w Pałacu Krzysztofory, Rynek Główny 35, 31-011 Kraków, tel. 12 426 50 60, e-mail: info@muzeumkrakowa.pl
Informacja: Centrum Obsługi Zwiedzających w Pałacu Krzysztofory, Rynek Główny 35, 31-011 Kraków, tel. 12 426 50 60, e-mail: info@muzeumkrakowa.pl
Program:
- 14 września 2024, godz. 11.00
W gospodzie, restauracji i w „śniadanku” – gastronomia w dawnym Krakowie
Miejsce zbiórki: Pałac Krzysztofory, Rynek Główny 35
Prowadzenie: Anna Warzecha
Czas trwania: ok. 2 godz.
- 28 września 2024, godz. 11.00
Piasecki vs. Wedel i jadalne kasztany, czyli w słodkim Krakowie
Miejsce zbiórki: Pałac Krzysztofory, Rynek Główny 35
Prowadzenie: Małgorzata Kuciel
Czas trwania: ok. 1,5–2 godz.
- 12 październik 2024, godz. 15.00
Co się w tu sadziło i co w karczmie jadano?
Spacer szlakiem bronowickich smaków z czasów Młodej Polski
Miejsce zbiórki: Rydlówka, ul. Włodzimierza Tetmajera 28
Prowadzenie: Ewelina Radecka, Kamil Kopek
Czas trwania: ok. 1,5 godz.
Plan przejścia:
1. Spotykamy się przed Rydlówką, opowiadamy o tym, co uprawiano w gospodarstwie Tetmajerów i Rydlów.
2. Ruszamy na ul. W. Tetmajera i w miejscu, gdzie kiedyś była karczma, opowiadamy o niej.
3. Idziemy obok dawnej kuźni (ul. Pod Strzechą) w stronę kościoła.
4. Docieramy na pola uprawne i opowiadamy o tym, co dawniej tam sadzono.
5. Spacer kończy się przy tunelu na dole ul. Zielony Most.
- 26 październik 2024, godz.11.00
Łyżką, nożem i widelcem, czyli smaki PRL-u i nie tylko. O gastronomii w Nowej Hucie
Miejsce zbiórki: Muzeum Nowej Huty, os. Centrum E 1
Prowadzenie: Piotr Kapusta
Czas trwania: ok. 1,5–2 godz.