Bilety onlineMuzeum dostępne
Ustawienia prywatności
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych

Akademia Kraków jesień 2024

Kolorowa grafika. Linearny rysunek Barbakanu.

Cykl spacerów tematycznych dla młodzieży od 16 lat i dorosłych „Smakowity Kraków”.

Chcąc przybliżyć smakowity temat krakowskich lokali gastronomicznych, zapraszamy na kolejny cykl spacerów w ramach Akademii Kraków, podczas których powędrujemy śladami smaków.

Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to nie wszystko, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy.

Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta wyrastały jak grzyby po deszczu. Z biegiem lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych – od ekskluzywnych restauracji po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali, zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią, jak i swojskich barów mlecznych.

Informacje organizacyjne

Bilety w cenie 20 zł do nabycia online na stronie https://bilety.mhk.pl lub w kasach muzealnych oddziałów realizujących zajęcia oraz w Centrum Obsługi Zwiedzających.

Informacja: Centrum Obsługi Zwiedzających w Pałacu Krzysztofory, Rynek Główny 35, 31-011 Kraków, tel. 12 426 50 60, e-mail: info@muzeumkrakowa.pl

Program:

  • 14 września 2024, godz. 11.00
    W gospodzie, restauracji i w „śniadanku” – gastronomia w dawnym Krakowie
    Miejsce zbiórki: Pałac Krzysztofory, Rynek Główny 35
W czasie spaceru przybliżymy uczestnikom dzieje krakowskiej gastronomii. Opowiemy m.in. o renesansowym fastfoodzie, o mleczarniach, wyjaśnimy różnicę między garkuchnią i faryną, pokażemy, gdzie podawano najlepsze wielopiętrowe kanapki, a także gdzie jadła obiad niewolnica Isaura. Spacer rozpoczniemy w Krzysztoforach, skąd udamy się na wędrówkę ulicami starego Krakowa, tropiąc miejsca po dawnych restauracjach, z których część istnieje do dziś, a po niektórych pozostały tylko wspomnienia. A wszystko to – jak dobry posiłek – okraszone będzie ciekawostkami z życia codziennego krakowskich lokali.

Prowadzenie: Anna Warzecha
Czas trwania: ok. 2 godz.


  • 28 września 2024, godz. 11.00
    Piasecki vs. Wedel i jadalne kasztany, czyli w słodkim Krakowie
    Miejsce zbiórki: Pałac Krzysztofory, Rynek Główny 35
Niezależnie od epoki kakao, karmelki, ciastka, egzotyczne owoce i lody uważane były za najwspanialsze łakocie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Gdzie natomiast krakowianie raczyli się gorącą czekoladą, kto sprzedawał przepyszne pierniki, i jak rozwijała się rywalizacja między Piaseckim a Wedlem? Na te i inne pytania odpowiemy w czasie naszego słodkiego spaceru! Poznamy także kilka przepisów na dawne słodycze – być może na leguminę lub zupę czekoladową? Zapraszamy!

Prowadzenie: Małgorzata Kuciel
Czas trwania: ok. 1,5–2 godz.

 
  • 12 październik 2024, godz. 15.00
    Co się w tu sadziło i co w karczmie jadano?
    Spacer szlakiem bronowickich smaków z czasów Młodej Polski
    Miejsce zbiórki: Rydlówka, ul. Włodzimierza Tetmajera 28
Spacer będzie okazją do poznania kulinarnego dziedzictwa podkrakowskiej wsi oraz szczególnego miejsca na mapie każdej małej miejscowości, czyli karczmy. Opowiemy o kolejnych właścicielach bronowickiego wyszynku oraz potrawach, które w nim podawano. Ponadto zajrzymy na okoliczne pola, żeby opowiedzieć o roślinach uprawianych w czasach, gdy młodopolscy artyści rozstawiali swoje sztalugi w Bronowicach Małych.

Prowadzenie: Ewelina Radecka, Kamil Kopek
Czas trwania: ok. 1,5 godz.

Plan przejścia:
1. Spotykamy się przed Rydlówką, opowiadamy o tym, co uprawiano w gospodarstwie Tetmajerów i Rydlów.
2. Ruszamy na ul. W. Tetmajera i w miejscu, gdzie kiedyś była karczma, opowiadamy o niej.
3. Idziemy obok dawnej kuźni (ul. Pod Strzechą) w stronę kościoła.
4. Docieramy na pola uprawne i opowiadamy o tym, co dawniej tam sadzono.
5. Spacer kończy się przy tunelu na dole ul. Zielony Most.

  • 26 październik 2024, godz.11.00
    Łyżką, nożem i widelcem, czyli smaki PRL-u i nie tylko. O gastronomii w Nowej Hucie
    Miejsce zbiórki: Muzeum Nowej Huty, os. Centrum E 1
Bary, bary mleczne, restauracje i kawiarnie to typy lokali, których w czasach PRL-u nie brakowało. Wycieczka będzie opowieścią o szeroko rozumianej gastronomii w Nowej Hucie. Poznamy historię nieistniejących oraz działających do dziś nowohuckich lokali gastronomicznych. Stylowa, Gigant, Arkadia, Wisła, Centralny to tylko niektóre z nazw takich miejsc, które żyją w świadomości mieszkańców Nowej Huty. Dowiemy się, jak wyglądało ich codzienne funkcjonowanie w PRL-u i po 1989 roku, jak przez dekady zmieniało się menu, poznamy szereg anegdot ze szczyptą „legend miejskich”, a całość opowieści uzupełnimy artykułami prasowymi z różnych lat i fotografiami ze zbiorów Muzeum Krakowa.

Prowadzenie: Piotr Kapusta
Czas trwania: ok. 1,5–2 godz.
Kolorowa grafika. Linearny rysunek Barbakanu.