Bilety onlineMuzeum dostępne
Godziny otwarcia Muzeum Krakowa w okresie Świąt Wielkanocnych Link
Ustawienia prywatności
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych

Akademia Kraków sezon wiosna 2025

Kolorowa grafika. Linearny rysunek Barbakanu.

Cykl spacerów tematycznych dla młodzieży od 16 lat i dorosłych „Smakowity Kraków”.

Chcąc przybliżyć smakowity temat krakowskich lokali gastronomicznych zapraszamy na kolejny cykl spacerów w ramach Akademii Kraków!

Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to był nie koniec potrzeb, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy. Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta rosły jak grzyby po deszczu. Z biegiem dziesiątek lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych, od ekskluzywnych restauracji, po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią jak i swojskich barów mlecznych.

Zapraszamy wobec tego na wędrówkę śladami smaków, zapachów; miejsc już obecnie zapomnianych i takich, które wciąż święcą triumfy na gastronomicznej mapie Krakowa!

Informacje organizacyjne

Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pldo dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl 

Program:

  • 10 maja 2025, godz. 11.00
    Piasecki, Wedel i jadalne kasztany, czyli w słodkim Krakowie

Niezależnie od epoki kakao, karmelki, ciastka, egzotyczne owoce i lody uważane były za najwspanialsze łakocie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Gdzie natomiast krakowianie raczyli się gorącą czekoladą, kto sprzedawał przepyszne pierniki, i jak rozwijała się rywalizacja między Piaseckim a Wedlem? Na te i inne pytania odpowiemy w czasie naszego słodkiego spaceru! Poznamy także kilka przepisów na dawne słodycze – być może na leguminę lub zupę czekoladową? Zapraszamy!

Prowadząca: Małgorzata Kuciel
Limit: 20 osób. Czas trwania: 1,5-2 godz.
Plan: Rynek Starego Miasta

 

  • 24 maja 2025, godz. 11.00
    W gospodzie, restauracji i na śniadanku – gastronomia w dawnym Krakowie

W czasie spaceru przybliżymy Państwu dzieje krakowskiej gastronomii. Opowiemy m.in. o renesansowym fastfoodzie, o mleczarniach, wyjaśnimy różnicę między garkuchnią i faryną, pokażemy gdzie podawano najlepsze wielopiętrowe kanapki, a także gdzie jadła obiad niewolnica Isaura. Spacer rozpoczniemy w Krzysztoforach skąd udamy się na wędrówkę ulicami starego Krakowa, tropiąc miejsca po dawnych restauracjach, z których część istnieje do dziś, a po niektórych pozostały tylko wspomnienia. A wszystko to – jak dobry posiłek – okraszone będzie ciekawostkami z życia codziennego krakowskich lokali.

Prowadząca: Anna Warzecha
Limit: 30 osób. Czas trwania: 2 godz.

  • 7 czerwca 2025 roku, godz. 11.00
    Co się w tu sadziło i co w karczmie jadano? – Spacer szlakiem bronowickich smaków z czasów Młodej Polski

Spacer będzie okazją do poznania kulinarnego dziedzictwa podkrakowskiej wsi oraz szczególnego miejsca na mapie każdej małej miejscowości, czyli karczmy. Opowiemy o kolejnych właścicielach bronowickiego wyszynku oraz potrawach, które w nim podawano. Ponadto zajrzymy na okoliczne pola, żeby opowiedzieć o roślinach uprawianych w czasach, gdy młodopolscy artyści rozstawiali swoje sztalugi w Bronowicach Małych.

Prowadzący: Ewelina Radecka, Kamil Kopek
Limit: 25 osób. Czas trwania: 1,5 godz.

Plan:
1. Spotykamy się przed Rydlówką opowiadamy o tym, co uprawiano w gospodarstwie Tetmajerów i Rydlów.
2. Ruszamy na ul. W. Tetmajera i w miejscu gdzie kiedyś była karczma opowiadamy o niej.
3. Idziemy obok dawnej kuźni ul. Pod strzechą w stronę kościoła.
4. Docieramy na pola uprawne i opowiadamy o tym, co dawniej tam sadzono.
5. Spacer kończy się przy tunelu na dole ul. Zielony Most.

  • 28 czerwca 2025 roku, godz.11.00
    Widelcem i łyżką czyli smaki PRL-u i nie tylko. O gastronomii w Nowej Hucie

Bary, bary mleczne, restauracje i kawiarnie to typy lokali, których w czasach PRL-u nie brakowało. Wycieczka będzie opowieścią o szeroko rozumianej gastronomii w Nowej Hucie. Poznamy historię nieistniejących oraz działających do dziś nowohuckich lokali gastronomicznych. „Stylowa”, „Gigant”, „Arkadia”, „Wisła”, „Centralny” to tylko niektóre z nazw takich miejsc, które żyją w świadomości mieszkańców Nowej Huty. Dowiemy się jak wyglądało ich codzienne funkcjonowanie w PRL-u i po 1989 roku, jak przez dekady zmieniało się menu, poznamy szereg anegdot ze szczyptą „legend miejskich” a całość opowieści uzupełnimy artykułami prasowymi z różnych lat i fotografiami ze zbiorów Muzeum Krakowa.

Prowadzący: Piotr Kapusta
Limit: 50 osób. Czas trwania: 1,5 - 2 godz.
Kolorowa grafika. Linearny rysunek Barbakanu.

Powiązane wydarzenia