Bilety onlineMuzeum dostępne
Ustawienia prywatności
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych

Obwarzanek Day 2025: Jak drzewiej gotowano? - wykład dr. Marcina Gadochy o kuchni dawnej

Najważniejsze informacje
  • Miejsce wydarzenia: Sala Miedziana, Pałac Krzysztofory
  • Limit: 150 osób
  • Udział bezpłatny
  • Brak konieczności rezerwacji

Zapraszamy na wydarzenie w ramach Obwarzanek Day 2025.

Kulinarne upodobania Krakowian są dosyć charakterystyczne, podobnie jak wymagania kubków smakowych mieszkańców innych regionów Polski. Każde przyzwyczajenia gastronomiczne z czegoś jednak wynikają i bardzo często potrawy, które są dla nas codziennością, są tak naprawdę spotkaniem z przeszłością, ponieważ ich pochodzenie ma długą tradycję i historię. Zastanawiamy się niekiedy czy nasz gust kulinarny zmienił się wraz z upływem wieków, czy może jemy podobnie do naszych przodków. O tych i wielu innych zagadnieniach będziemy mogli posłuchać na wykładzie o kuchni dawnej, który poprowadzi dr Marcin Gadocha - Adiunkt w Katedrze Historii Nowożytnej Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, specjalizujący się między innymi w historii kulinariów.

Osoba prowadząca: dr Marcin Gadocha
Najważniejsze informacje
  • Miejsce wydarzenia: Sala Miedziana, Pałac Krzysztofory
  • Limit: 150 osób
  • Udział bezpłatny
  • Brak konieczności rezerwacji

Powiązane oddziały