Bufet pod Kombinatem
Informacje
miejsce wydania
Kraków
rok wydania:
2017
liczba stron
143
format:
29cm x 21cm
ilustracje:
czarno-białe
Katalog opisujący historię życia codziennego nowohucian ujmowanego poprzez pryzmat zbiorowego żywienia.
"Bufet pod Kombinatem" odwołuje się do rzeczy najprostszej i zarazem najważniejszej - do jedzenia.
Bowiem wszyscy jemy, by żyć.
Katalog "Bufet pod Kombinatem" jest podróżą przez historię życia codziennego nowohucian ujmowanego poprzez pryzmat zbiorowego żywienia, kulinarnych i kawiarnianych miejsc na mapie Nowej Huty - od samego początku jej powstania aż do chwili obecnej.
Odwiedzamy w nim bary mleczne, restauracje, kawiarnie, a nawet wyszynki z piwem.
Pokazując funkcjonowanie punktów zbiorowego żywienia i stołówek, obserwować można jak silne potrafią być zależności między życiem codziennym a wielką polityką, jak ustrój polityczny może wpływać na to, co i w jakich warunkach się jadło.
Z kolei przestrzeń poświęcona Kasynu Huty im. Lenina czy najważniejszym nowohuckim restauracjom takim jak: "Gigant" , "Arkadia" , "Wisła" pozwala przekonać się, jak podejmowani byli prominentni politycy systemu komunistycznego, jak bawili się nowohucianie, jakie rodzaje zabawy były dla nich najbardziej charakterystyczne.
Wspomnienia obudziły też nowohuckie kawiarnie, zwłaszcza pierwsza z nich "Stylowa", która dziś zmieniła się w restaurację.
Pokazane są również palące problemy społeczne powiązane z gastronomią czasów PRL, jakimi były pijaństwo, pogłębiający się kryzys gospodarczy, czego wynikiem było złe zaopatrzenie, oraz brak odpowiedzialności za powierzone mienie.
Nowa Huta i jej gastronomia usytuowana została w kontekście PRL, co pozwoliło pokazać, że problemy te dotyczyły całego systemu komunistycznego.
Spis treści:
Michał Niezabitowski: Wstęp
Maria Wąchała-Skindzier: O wystawie "Bufet pod kombinatem"
Błażej Brzostek: Najbardziej wspólne w PRL
Maria Wąchała-Skindzier: Miasto socjalistyczne na widelcu, czyli rzecz o nowohuckich lokalach gastronomicznych
Magdalena Smaga: "Stylowa", "Arkadia", "Mozaika"... - wnętrza lokali gastronomicznych w Nowej Hucie z okresu PRL
Summary
Spis eksponatów
Bowiem wszyscy jemy, by żyć.
Katalog "Bufet pod Kombinatem" jest podróżą przez historię życia codziennego nowohucian ujmowanego poprzez pryzmat zbiorowego żywienia, kulinarnych i kawiarnianych miejsc na mapie Nowej Huty - od samego początku jej powstania aż do chwili obecnej.
Odwiedzamy w nim bary mleczne, restauracje, kawiarnie, a nawet wyszynki z piwem.
Pokazując funkcjonowanie punktów zbiorowego żywienia i stołówek, obserwować można jak silne potrafią być zależności między życiem codziennym a wielką polityką, jak ustrój polityczny może wpływać na to, co i w jakich warunkach się jadło.
Z kolei przestrzeń poświęcona Kasynu Huty im. Lenina czy najważniejszym nowohuckim restauracjom takim jak: "Gigant" , "Arkadia" , "Wisła" pozwala przekonać się, jak podejmowani byli prominentni politycy systemu komunistycznego, jak bawili się nowohucianie, jakie rodzaje zabawy były dla nich najbardziej charakterystyczne.
Wspomnienia obudziły też nowohuckie kawiarnie, zwłaszcza pierwsza z nich "Stylowa", która dziś zmieniła się w restaurację.
Pokazane są również palące problemy społeczne powiązane z gastronomią czasów PRL, jakimi były pijaństwo, pogłębiający się kryzys gospodarczy, czego wynikiem było złe zaopatrzenie, oraz brak odpowiedzialności za powierzone mienie.
Nowa Huta i jej gastronomia usytuowana została w kontekście PRL, co pozwoliło pokazać, że problemy te dotyczyły całego systemu komunistycznego.
Spis treści:
Michał Niezabitowski: Wstęp
Maria Wąchała-Skindzier: O wystawie "Bufet pod kombinatem"
Błażej Brzostek: Najbardziej wspólne w PRL
Maria Wąchała-Skindzier: Miasto socjalistyczne na widelcu, czyli rzecz o nowohuckich lokalach gastronomicznych
Magdalena Smaga: "Stylowa", "Arkadia", "Mozaika"... - wnętrza lokali gastronomicznych w Nowej Hucie z okresu PRL
Summary
Spis eksponatów
Informacje
miejsce wydania
Kraków
rok wydania:
2017
liczba stron
143
format:
29cm x 21cm
ilustracje:
czarno-białe