Bilety onlineMuzeum dostępne
Szanowni Państwo, w dniu 10 listopada administracja Muzeum będzie nieczynna, zaś 11 listopada wszystkie oddziały Muzeum Krakowa pozostaną zamknięte.
Ustawienia prywatności
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych

Bufet pod Kombinatem

Informacje

miejsce wydania
Kraków
rok wydania:
2017
liczba stron
143
format:
29cm x 21cm
ilustracje:
czarno-białe

Katalog opisujący historię życia codziennego nowohucian ujmowanego poprzez pryzmat zbiorowego żywienia.

"Bufet pod Kombinatem" odwołuje się do rzeczy najprostszej i zarazem najważniejszej - do jedzenia.
Bowiem wszyscy jemy, by żyć.
Katalog "Bufet pod Kombinatem" jest podróżą przez historię życia codziennego nowohucian ujmowanego poprzez pryzmat zbiorowego żywienia, kulinarnych i kawiarnianych miejsc na mapie Nowej Huty - od samego początku jej powstania aż do chwili obecnej.
Odwiedzamy w nim bary mleczne, restauracje, kawiarnie, a nawet wyszynki z piwem.
Pokazując funkcjonowanie punktów zbiorowego żywienia i stołówek, obserwować można jak silne potrafią być zależności między życiem codziennym a wielką polityką, jak ustrój polityczny może wpływać na to, co i w jakich warunkach się jadło.
Z kolei przestrzeń poświęcona Kasynu Huty im. Lenina czy najważniejszym nowohuckim restauracjom takim jak: "Gigant" , "Arkadia" , "Wisła" pozwala przekonać się, jak podejmowani byli prominentni politycy systemu komunistycznego, jak bawili się nowohucianie, jakie rodzaje zabawy były dla nich najbardziej charakterystyczne.
Wspomnienia obudziły też nowohuckie kawiarnie, zwłaszcza pierwsza z nich "Stylowa", która dziś zmieniła się w restaurację.
Pokazane są również palące problemy społeczne powiązane z gastronomią czasów PRL, jakimi były pijaństwo, pogłębiający się kryzys gospodarczy, czego wynikiem było złe zaopatrzenie, oraz brak odpowiedzialności za powierzone mienie.
Nowa Huta i jej gastronomia usytuowana została w kontekście PRL, co pozwoliło pokazać, że problemy te dotyczyły całego systemu komunistycznego.


Spis treści:

Michał Niezabitowski: Wstęp
Maria Wąchała-Skindzier: O wystawie "Bufet pod kombinatem"
Błażej Brzostek: Najbardziej wspólne w PRL
Maria Wąchała-Skindzier: Miasto socjalistyczne na widelcu, czyli rzecz o nowohuckich lokalach gastronomicznych
Magdalena Smaga: "Stylowa", "Arkadia", "Mozaika"... - wnętrza lokali gastronomicznych w Nowej Hucie z okresu PRL
Summary
Spis eksponatów

Informacje

miejsce wydania
Kraków
rok wydania:
2017
liczba stron
143
format:
29cm x 21cm
ilustracje:
czarno-białe