Bilety onlineMuzeum dostępne
Godziny otwarcia Muzeum Krakowa w okresie Świąt Wielkanocnych Link
Ustawienia prywatności
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych

W gospodzie, restauracji i na śniadanku – gastronomia w dawnym Krakowie - Akademia Kraków

Najważniejsze informacje
Limit: 30 osób
Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pl  do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl
W czasie spaceru przybliżymy Państwu dzieje krakowskiej gastronomii. Opowiemy m.in. o renesansowym fastfoodzie, o mleczarniach, wyjaśnimy różnicę między garkuchnią i faryną, pokażemy gdzie podawano najlepsze wielopiętrowe kanapki, a także gdzie jadła obiad niewolnica Isaura. Spacer rozpoczniemy w Krzysztoforach skąd udamy się na wędrówkę ulicami starego Krakowa, tropiąc miejsca po dawnych restauracjach, z których część istnieje do dziś, a po niektórych pozostały tylko wspomnienia. A wszystko to – jak dobry posiłek – okraszone będzie ciekawostkami z życia codziennego krakowskich lokali.

Prowadząca: Anna Warzecha

AKADEMIA KRAKÓW

Chcąc przybliżyć smakowity temat krakowskich lokali gastronomicznych zapraszamy na kolejny cykl spacerów w ramach Akademii Kraków!

Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to był nie koniec potrzeb, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy. Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta rosły jak grzyby po deszczu. Z biegiem dziesiątek lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych, od ekskluzywnych restauracji, po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią jak i swojskich barów mlecznych.

Zapraszamy wobec tego na wędrówkę śladami smaków, zapachów; miejsc już obecnie zapomnianych i takich, które wciąż święcą triumfy na gastronomicznej mapie Krakowa!
Najważniejsze informacje
Limit: 30 osób
Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pl  do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl