Co się tu sadziło i co w karczmie jadano? Spacer szlakiem bronowickich smaków z czasów Młodej Polski
Informacja: Centrum Obsługi Zwiedzających w Pałacu Krzysztofory, Rynek Główny 35, 31-011 Kraków, tel. 12 426 50 60, e-mail: info@muzeumkrakowa.pl
Miejsce zbiórki: Rydlówka, ul. Włodzimierza Tetmajera 28
Chcąc przybliżyć smakowity temat krakowskich lokali gastronomicznych, zapraszamy na kolejny cykl spacerów w ramach Akademii Kraków, podczas których powędrujemy śladami smaków: „Smakowity Kraków”.
Spacer będzie okazją do poznania kulinarnego dziedzictwa podkrakowskiej wsi oraz szczególnego miejsca na mapie każdej małej miejscowości, czyli karczmy. Opowiemy o kolejnych właścicielach bronowickiego wyszynku oraz potrawach, które w nim podawano. Ponadto zajrzymy na okoliczne pola, żeby opowiedzieć o roślinach uprawianych w czasach, gdy młodopolscy artyści rozstawiali swoje sztalugi w Bronowicach Małych.
Prowadzenie: Ewelina Radecka, Kamil Kopek
Czas trwania: ok. 1,5 godz.
Plan przejścia:1. Spotykamy się przed Rydlówką, opowiadamy o tym, co uprawiano w gospodarstwie Tetmajerów i Rydlów.
2. Ruszamy na ul. W. Tetmajera i w miejscu, gdzie kiedyś była karczma, opowiadamy o niej.
3. Idziemy obok dawnej kuźni (ul. Pod Strzechą) w stronę kościoła.
4. Docieramy na pola uprawne i opowiadamy o tym, co dawniej tam sadzono.
5. Spacer kończy się przy tunelu na dole ul. Zielony Most.
Informacja: Centrum Obsługi Zwiedzających w Pałacu Krzysztofory, Rynek Główny 35, 31-011 Kraków, tel. 12 426 50 60, e-mail: info@muzeumkrakowa.pl
Miejsce zbiórki: Rydlówka, ul. Włodzimierza Tetmajera 28