Bilety onlineMuzeum dostępne
Godziny otwarcia Muzeum Krakowa w okresie Świąt Wielkanocnych Link
Ustawienia prywatności
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie na poniższej stronie.
Polityka prywatności
*Z wyjątkiem niezbędnych

Co się w tu sadziło i co w karczmie jadano? – Spacer szlakiem bronowickich smaków z czasów Młodej Polski - Akademia Kraków

Najważniejsze informacje
Limit: 25 osób
Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pl  do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl
Spacer będzie okazją do poznania kulinarnego dziedzictwa podkrakowskiej wsi oraz szczególnego miejsca na mapie każdej małej miejscowości, czyli karczmy. Opowiemy o kolejnych właścicielach bronowickiego wyszynku oraz potrawach, które w nim podawano. Ponadto zajrzymy na okoliczne pola, żeby opowiedzieć o roślinach uprawianych w czasach, gdy młodopolscy artyści rozstawiali swoje sztalugi w Bronowicach Małych.

Prowadzący: Ewelina Radecka, Kamil Kopek

Plan

1. Spotykamy się przed Rydlówką opowiadamy o tym, co uprawiano w gospodarstwie Tetmajerów i Rydlów.
2. Ruszamy na ul. W. Tetmajera i w miejscu gdzie kiedyś była karczma opowiadamy o niej.
3. Idziemy obok dawnej kuźni ul. Pod strzechą w stronę kościoła.
4. Docieramy na pola uprawne i opowiadamy o tym, co dawniej tam sadzono.
5. Spacer kończy się przy tunelu na dole ul. Zielony Most.

AKADEMIA KRAKÓW

Chcąc przybliżyć smakowity temat krakowskich lokali gastronomicznych zapraszamy na kolejny cykl spacerów w ramach Akademii Kraków!

Kraków na przestrzeni wieków gościł w swych progach niezliczoną rzeszę kupców, gości, turystów, studentów. Zapewnienie noclegu wszystkim przyjezdnym to był nie koniec potrzeb, bo należało jeszcze zaspokoić głód po trudach podróży lub pracy. Tu pomocne okazywały się karczmy i gospody, które w odpowiedzi na wzrastające potrzeby miasta rosły jak grzyby po deszczu. Z biegiem dziesiątek lat mapa miasta wzbogaciła się o całą sieć lokali gastronomicznych, od ekskluzywnych restauracji, po szynki i garkuchnie. Również współcześnie nie gaśnie popularność i potrzeba wszelkich lokali zarówno eleganckich z wyszukaną kuchnią jak i swojskich barów mlecznych.

Zapraszamy wobec tego na wędrówkę śladami smaków, zapachów; miejsc już obecnie zapomnianych i takich, które wciąż święcą triumfy na gastronomicznej mapie Krakowa!
Najważniejsze informacje
Limit: 25 osób
Bilety w cenie 20 zł do nabycia na stronie https://bilety.mhk.pl  do dnia poprzedzającego wydarzenie lub w kasach Muzeum Krakowa w dniu wydarzenia (pierwszeństwo udziału w spacerach dla osób, które zakupiły bilety on-line).
W razie pytań lub wątpliwości zachęcamy do kontaktu z Działem Edukacji, e – mail: edukacja@muzeumkrakowa.pl